Krást se dá i přes počítač – nenechte se napálit

Podvodníci na internetu

V lednu se na Policii ČR objevilo hlášení o podezřelé situaci. Při procházení internetu se na obrazovce objevilo hlášení, které se vydává za zprávu právě od Policie České republiky. Na stránce se krkolomnou češtinou píše, že došlo k porušení autorských (či jiných) práv a že bude zahájeno trestní řízení. Trestnímu řízení se dá vyhnout uhrazením pokuty ve výši několika tisíc korun.

Pozor – jedná se o chytrý pokus, jak z vás vymámit peníze. Policie s tím nemá nic společného.

Za všechno může virus, který se šíří po internetu. Tento nevítaný program je také schopen spustit vaši webkameru a zobrazit vás obrázek s informací, že je váš počítač sledován (pro zvýšení důvěryhodnosti). Ani tak se ale nenechte obelstít. V žádném případě nic neplaťte, jedná se o podvod!

Na internetu se můžete stát obětí kriminality velmi snadno, ovšem mnohem častěji je to způsobeno vlastní hloupostí a neopatrností. Zde je několik tipů, jak minimalizovat riziko, aby ste se nestali obětí kyberkriminality.

Stejně jako v reálném světě – buďte opatrní

Nikomu nesdělujte své přihlašovací údaje a buďte skeptičtí a opatrní vůči jakékoli informaci, která vás k tomu vybízí. Pokud obdržíte e-mail svého poskytovatele internetového bankovnictví, nikdy neposkytujte své přihlašovací údaje ani hesla. Samotná banka po vás nikdy nic takového chtít nebude.

Do internetového bankovnictví se přihlašujte vždy z bezpečné sítě – vyhýbejte se veřejným kavárnám, pracovním sítím a podobně. Nikdy si neukládejte heslo do bankovnictví v prohlížeči a naučte se odhlašovat.

Stejně tak nedávejte své údaje ani nikomu po telefonu, vychytrálci se mohou snažit vylákat z vás údaje i tímto způsobem.

Chraňte svůj počítač

Nainstalujte si kvalitní antivirový program, který váš počítač ochrání před nebezpečným softwarem, jako jsou viry, malware či spyware…

Vyhněte se instalaci programů a doplňků prohlížeče na pochybných webových stránkách. Zejména stránky, které obsahují pirátské materiály mohou spoléhat na to, že uniknou oku antivirového programu, protože už tak – soubory samy o sobě jsou ilegální.

Vy ušestříte 100 korun na stáhnutém filmu či tisíc korun za hru, ale škody způsobené nebezpečným programem mohou být mnohem větší.

Pokud používáte internetové bankovnictví v tabletu či mobilním telefonu, používejte zásadně originální software a originální aplikace. Různé programy, které vám umožní prolomit bezpečnostní software telefonu, mohu být sponzorovány právě z toho, že vám vyloupí vás bankovní účet.

Pokud se stanete obětí něčeho podobného, v každém případě informujte Policii ČR a také náš portál KRADENE.cz

Příspěvek byl publikován v rubrice články se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>